logo2Produkty: 

Bagietka, Baton, Bułka ciabata, Bułka cięta, Bułka Czosnkowa, Bułka chili, Chleb graham, dyniowy, foremkowy, baltonowski,lniany, okrągły, pszenny, słonecznikowy, tyrolski, wielozbożowy, żytni, wieloziarnisty, Chleb dwa razy pieczony,  Ciasta, ciastka torty, ciastka deserowe

Nasza Piekarnia powstała w 1989 roku w niewielkim budynku przy ul. Boenigka 7d. Sprowadziliśmy do niej sprzęt z Austrii z okolic Tyrolu co dało pomysł nazwy. Na początku mieliśmy tylko jeden mały piec. Praca trwała 24 godziny na dobę. Co roku od momentu powstania możemy się pochwalić wzrostem zapotrzebowania na nasze wyroby.
W roku 2007 zakupiliśmy w Niemczech pierwszy piec typu MIWE-THERMOROLLOMAT.
Firma Miwe to światowy potentat i lider w branży produkcji urządzeń do pieczywa z tradycją sięgającą blisko 100 lat.

DSCN1500Toruń ma pierniki a Olsztyn chleb Kopernika
Piekarnia Tyrolska we współpracy z Urzędem Miasta Olsztyn w oryginalny sposób postanowiła uczcić 660-lecie nadania praw miejskich grodowi nad Łyną i jednocześnie silnie zaakcentować związki Mikołaja Kopernika z miastem. Mikołaj Kopernik to jedna z najbardziej rozpoznawalnych postaci naszej historii. Wiele ośrodków szczyci się związkami z Kopernikiem, by wymienić tylko Toruń, Frombork czy Olsztyn. Toruń hołdując zasadzie, iż przez żołądek można dotrzeć do świadomości człowieka produkuje pierniczki toruńskie z logo przedstawiającym postać astronoma. Piekarnia Tyrolska postanowiła pójść z duchem czasów i proponuje produkowany na zakwasie, prozdrowotny chleb z logo Olsztyna nazwany „Chlebem Kopernika”.

Chleb będzie świętował swoje pierwsze urodziny w najbliższą sobotę 26 października w rocznicę 660 lecia powstania miasta.

Jak stwierdza Jarosław Goszczycki, właściciel Piekarni Tyrolska: „Postanowiliśmy chleb nazwać Chlebem Kopernika, tak, aby jasne były dla wszystkich związki Mikołaja Kopernika z naszym miastem.” W najbliższą sobotę podczas uroczystości rocznicowych rozdamy 1 000 bochenków.

Recepturę pozyskano dzięki badaczowi średniowiecza prof. dr hab. Janowi Gancewskiemu z UWM w Olsztynie zgodnie z taksą chlebową Kopernika wydaną w roku 1531.:

Do 31 października chleb będzie w sprzedaży w sieci sklepów Piekarni Tyrolska. -Jak mieszkańcy zaakceptują jego walory smakowe, to będziemy go produkowali dalej – stwierdza Jarosław Goszczycki.

26 października 2013 roku chleb był rozdawany na starówce w trakcie ceremonii odsłonięcia makiety Starego Miasta i podczas oficjalnych uroczystości w olsztyńskiej filharmonii.

Jak wyglądało menu Mikołaja Koperniku i mu współczesnych?

Rozmowa z prof. Janem Gancewskim

 Czasy Mikołaja Kopernika to okres wielkich odkryć geograficznych. Towarzyszyło im poznawanie nowych kontynentów i nowych dalekich kultur. Z wypraw przywożono nasiona nieznanych roślin, stosowanych w potrawach spotkanych tam ludów. Tak trafił do naszej kuchni kminek czy szafran. Na stole Mikołaja Kopernika i jemu współczesnych pojawiły się orientalne potrawy i chleb bogaty w przyprawy. Chleb wypiekany był na zakwasie z mąki grubo mielonej, żytniej z dodatkiem soli, kminku oraz szafranu i czasami czosnku. Stół prócz chleba obfitował w potrawy z dziczyzny, przeważnie pieczyste, pod różnymi postaciami. Przyprawy pomagały zaostrzyć smak i apetyt, ale i od razu stanowiły również pewnego rodzaju antidotum na dolegliwości gastryczne. np. czarny pieprz, używany jest do tych celów również dzisiaj Często na stołach co znamienitszych mieszczan, ale i wyższego duchowieństwa do którego z racji urzędu zaliczał się Mikołaj Kopernik można było spotkać ptactwo, w tym bażanty, kuropatwy. Dość dużo było innego ptactwa w tym kapłonów i perliczek.