Marian Pozorek wraz z żoną Grażyną prowadzą piekarnie i muzeum chleba w Warszawie.

Muzeum powstało z potrzeby ducha Mariana Pozorka, który postanowił ocalić od zapomnienia ginące dziś przedmioty ukazujące trudny kiedyś zawód piekarza.

Wraz z żoną Grażyną zbieramy od dawna pamiątki, wszelkiego rodzaju fotografie, maszyny i urządzenia piekarskie. Trafiają one do nas w różny sposób. Kupowane są na giełdach staroci,  na allegro oraz podarowywane przez kolegów piekarzy z Warszawy i z całej Polski. Nazbieraliśmy bardzo dużo eksponatów, więc postanowiliśmy adoptować dwa pomieszczenia garażowe na potrzeby Muzeum Chleba. Oficjalne otwarcie nastąpiło w roku 2000. Uznaliśmy , że zwiedzanie będzie się odbywało nieodpłatnie. Należy jedynie wcześniej telefonicznie uzgodnić termin wizyty. Odwiedza nas bardzo wiele wycieczek i indywidualnych zwiedzających w różnym wieku. Zbiory muzeum wciąż się powiększają i mamy nadzieję, że wraz ze zwiedzającymi przybędzie nam jeszcze wiele piekarskich

Piekarnia powstała w styczniu 1984 r.
Od tego czasu wypieka metodą tradycyjną chleby pszenne i żytnie na naturalnych zakwasach prowadzonych metodą trójfazową oraz wszelkiego rodzaju bułki i galanterię piekarniczą.

Produkujemy kilkadziesiąt gatunków pieczywa. Są to chleby:
ciechanowski (pszenno-żytni)
sandomierski (żytnio-pszenny)
skandynawski (pszenno-żytni z dodatkiem ziarna) praski (pszenno-żytni) chleb dla cukrzyków wyłącznie z mąki żytniej chleb na miodzie chleb razowy chleb staropolski żytni chleb żytni z marchewką chleb jęczmienny gryczany orkiszowy jogurtowy pszenny owsiany z żurawiną słonecznikowy razowy z dynią

Bułki pszenne z dodatkiem drożdży
kajzerki
poznańskie
wrocławskie
hot-dog
zapiekanki
hamburgery
paluchy z serem
rogale
paluchy słodkie z makiem i kruszonką
rogaliki maślane
drożdżówka
chałki
ciasta drożdżowe.