FESTIWAL CHLEBÓW ŚWIATA

FESTIWAL CHLEBÓW ŚWIATA  – celem tej inicjatywy jest promocja chleba, pokazania jego powszechności, ale i równocześnie różnorodności. Zaplanowaliśmy, że będzie się ona składała się z dwóch segmentów: pierwszy  to prezentacja wypieków pieczywa według receptur kultywowanych w różnych częściach świata, drugi to ekspozycja producentów pieczywa oraz związanych z piekarnictwem produktów.

Do udziału w żywej prezentacji chlebów świata zaprosiliśmy: producentów piady,  pity, macy,  Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu z wypiekiem chleba na zakwasie, Muzeum Chleba w Warszawie, nie zabraknie też pokazu rodzajów ziarna oraz mąki. Zapraszaliśmy też przedstawicieli ambasad ze wszystkich kontynentów z pokazem własnych tradycji wypieku chleba. Swój udział potwierdzili już przedstawiciele Armenii, Australii, Azerbejdżanu, Egiptu, Indonezji, Litwy, Libanu, Łotwy, Bułgarii, Włoch z wieloma prowadzimy jeszcze ostateczne uzgodnienia.

Realizacją projektu będzie bezprecedensowa ekspozycja chlebów świata, pozwalająca poznać nie tylko dzieje chleba, ale też wszelkie jego odmiany występujące w różnych regionach świata.  Taka prezentacja to podkreślenie uniwersalnego charakteru chleba jako pożywienia, który w znanej czy nieznanej nam dotychczas innej formie można znaleźć w każdym zakątku kuli ziemskiej zamieszkałym przez ludzi. Odkąd istnieje pismo, wzmiankowano na temat chleba, toteż, dodatkowo, jego kultowa i kulturowo – symboliczna wartość jest nie do przecenienia.

Wśród odwiedzających i patronujących Festiwal zorganizowany zostanie plebiscyt na wybranie – spośród szerokiej wystawienniczej oferty – najdoskonalszych produktów, nagrodzonych stosownymi tytułami i certyfikatami, gwarantującymi branżowy prestiż.

Wystawcom oddajemy do dyspozycji 1800 m2 powierzchni wystawienniczej. Dzięki współpracy z  partnerami samorządu terytorialnego i gospodarczego, szkołami, mediami spodziewamy się, że w trzydniowym Festiwalu weźmie, jak w poprzednich latach,  udział ok. 15 tys. osób.

Zapraszamy  Państwa  do udziału w tej  inicjatywie.