(Owalny w Polska podpłomykikształcie o średnicy ok. 10-12 cm, grubość od 1-3 cm)

Pieczony w tradycyjnym piecu chlebowym ( po zakończonym wypieku chleba – jeszcze w gorącym piecu) bądź na trzonie (blacie) tradycyjnej kuchni do gotowania.

Zjadano go popijając mlekiem. Był też zabierany w pole podczas prac żniwnych bądź prac jesiennych.

Podpłomyki często otrzymywał od gospodyni  pastuch wypędzający zwierzęta na pastwisko , i był to często całodzienny posiłek podczas wypasania zwierząt na pastwisku.

 Skład,

– mąka pszenna, ( „Ciechanowiecka”)

– jajko

– zsiadłe mleko,

– soda do pieczenia

– szczypta cukru

Można też podawać „na słodko” z powidłami, najlepiej domowej roboty.

Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka powstało w 1962 r. z inicjatywy Towarzystwa Miłośników Ciechanowca pod organizacyjnym kierownictwem lekarza dr Pawła Olszewskiego i nauczyciela mgr Kazimierza Uszyńskiego.

Muzeum zlokalizowane jest w zespole pałacowo – parkowym położonym w Ciechanowcu – Nowodworach (dawna siedziba rodowa hr. Starzeńskich). Aktualnie zbiory liczą ponad 30 000 eksponatów, które  prezentowane są w kilkudziesięciu ekspozycjach stałych. Każdego roku Muzeum przygotowuje też kilka wystaw czasowych.

Na szczególną uwagę zasługują ekspozycje:
W pałacu – gabinet hrabiego, jadalnia i sypialnia oraz dwa saloniki, w których zgromadzono pamiątki związane z rodem Ciechanowieckich i historią miasta Ciechanowca.
W zabytkowym dworze ziemiańskim z 1858 r. mieści się Muzeum Pisanki (ok. 2000 pisanek – unikatowe okazy pisanek z całego świata). Jest to jedyne takie muzeum w Polsce.
W dawnych stajniach zorganizowane w 1982 r. Muzeum Weterynarii (jedyne w kraju). Gromadzi i prezentuje wszelkie pamiątki związane z historią lecznictwa zwierząt  w Polsce.
W Skansenie zgromadzono 48 obiektów wiejskiego budownictwa drewnianego (od XVIII do poł. XX w.). Na uwagę zasługują m in. sprawny technicznie młyn wodny z poł. XIX w., spichlerze dworskie z XVIII w., kuźnia czy zabytkowy kościół z XVIII w. z Bogut.  Wystrój wnętrz obiektów mieszkalnych w skansenie  zmieniający się  zgodnie z rokiem obrzędowym.

We wsi Winna Chroły została odrestaurowana, staraniem Muzeum, zabytkowa drewniana szkoła wiejska .
„Ogród roślin zdatnych do zażycia lekarskiego” wg. rejestru sporządzonego przez ks. K. Kluka (1739 – 1796) jest unikalną żywą ekspozycją, w której znajdziemy wiele gatunków ziół, ich XVIII – wieczne nazwy oraz zastosowanie w leczeniu różnych chorób i przypadłości. Ekspozycja stała „Tradycje zielarskie” przybliża zwiedzającym historię leku zielarskiego oraz tradycje ziołolecznictwa ludowego.
W muzeum znajduje się bogata kolekcja narzędzi i maszyn oraz sprawnych technicznie zabytkowych lokomobil i ciągników rolniczych.

W zagrodach na terenie Skansenu zwierzęta domowe (kucyki, osiołki, kozy, owce), drób – indyki, gęsi, kaczki, perliczki, kury, ptactwo ozdobne – pawie, bażanty, na stawie łabędzie.
W Muzeum organizowane są cykliczne imprezy folklorystyczne oraz konkursy mające na celu pielęgnowanie tradycji i utrwalanie kultury ludowej: „Niedziela Palmowa”, „Jarmark św. Wojciecha”, „Odpust na Świętego Antoniego”, „Podlaskie Święto Chleba”, „Jesień w polu i zagrodzie”, „Konkurs gry na instrumentach pasterskich im. Kazimierza Uszyńskiego”.

Muzeum co roku przyciąga tysiące turystów spragnionych wiedzy, atrakcji, odpoczynku.

Kalendarz imprez Muzeum Rolnictwa im. ks. K. Kluka w Ciechanowcu w 2014 r.

 –  13 kwietnia – Rozstrzygnięcie XVII Regionalnego Konkursu na Palmę Wielkanocną

   11 maja – Jarmark św. Wojciecha z Festynem Leśnym

 –  17 maja –  Noc Muzeów

  22 czerwca –  Odpust św.  Antoniego

 – 10 sierpnia  XIV Podlaskie Święto Chleba

 – 21 września   Jesień w polu i zagrodzie

 –  6-7 grudnia   XXXIV Konkurs Gry na Instrumentach Pasterskich im. Kazimierza Uszyńskiego.