„Chleby przaśne, i placki przaśne z oliwą, i kołacze przaśne…”;

od prymitywnej bryi do piekarniczych cudeniek smakowych z całego świata i z kosmosu

Turcja burek 2Ten  cytat to smakowita zapowiedź tego, co świat – korzystając z wiedzy i zdobyczy praojców – oferuje w zakresie piekarniczych osiągnięć lub tradycyjnych receptur.

To odwołanie się do biblijnego fragmentu („I chleby przaśne, i placki przaśne z oliwą, i kołacze przaśne…” – Pięcioksięg Mojżeszowy, Księga Wyjścia 29) celowo otrzymało wielokropek; gościnność żydowska, wyrażająca się mnogością chlebów z najprzedniejszej mąki, pieczonych specjalnie dla przybyłych mężów, ma swoje rozmaite wariacje w różnych kręgach kulturowych.

Wszędzie jednak chleb był pierwszym i najoczywistszym posiłkiem na powitanie gości. Miał odżywić, wyrazić uczucia wspólnotowe i zadowolić smakowo.

 Czytając o chlebach wypiekanych na różnych kontynentach, trzeba, poza historią, poczuć geografię. Bez odrobiny wiedzy i intuicji, trudno będzie zrozumieć, dlaczego chleb ryżowy z mąki ryżowej jest istotnym produktem kuchni japońskiej czy innych krajów azjatyckich.

Oprócz historii i geografii, niebagatelną rolę chleb odgrywa też świadomości makroekonomicznej. Z analizy gospodarki świata przecież wprost wynika, że  zawsze będzie „chleb bogatych” i „chleb biednych”.

Będzie też tak, jak w centralnej i zachodniej części Rumunii, w wioskach zwłaszcza, gdzie ziemniaki są tanie, że chleb ziemniaczany jest podstawą posiłku.

W innych miejscach natomiast, np. w krajach wysoko rozwiniętych, asortyment piekarniczy jest tak obszerny, iż nie sposób wyliczyć wszystkich mąk i chlebowych produktów.

Gruzja chaczapuri 1Przeglądając informacje dotyczące chlebów świata, poza indeksem nazw, rodzajów stosowanych mąk, z których wytwarzane są produkty chlebowe oraz lakonicznych opisów obróbki tych produktów, proszę nie liczyć na piekarskie przepisy. Opracowanie takich szczegółowych receptur nie miało być celem tego wydawnictwa. Celem zaś niezawodnie towarzyszącym  – jest bliższa znajomość „chleba naszego powszedniego” i tego spoza „naszego” kręgu kulturowego – „chleba naszego globalnego”. By poczuć wspólnotę i gościnność, i walory smakowe,  a nawet sakralny wymiar tej nadzwyczaj powszedniej strawy.

Zapraszamy do odwiedzenia Festiwalu Chlebów Świata, 22-24.04.2016 r. ul. Ratuszowa 11 w Warszawie

Na nim przewidziana jest degustacja wybranych chlebów świata.

Chleby Świata – wykaz według krajów

 Afganistan – Bolani, Albania – Chickpea, Ameryka Łacińska – cazabe, Anglia – Bara brith, Chip butty, Cornish pasty, Cottage loaf, Crumpet, Eccles, Muffinki, Pound cake, Sandwich, Scone, Yorkshire pudding, Argentyna – Empanada, Armenia – Lawasz,  Australia – Damper, Puftaloon,  Austria – Chleb wiedeński,  Kajzerka, Azerbejdżan – Czurek, Bangladesz – Luchi, Boliwia – Cuñapé Bułgaria – Banica, Mekici, Chile – Hallulla, Marraqueta, Pan de Pascua, Sopaipilla, Chiny – Baozi, Bing, Ciasteczka księżycowe, Cong you bing, Laobing, Mantou, Zhimaqiu, Czechy – Buchta, Chodský koláč, Drożdżówka, Mazanec, Prajski kołacz, Vánočka, Dania – Rugbrød, Słońce nad Gudhjem, Smørrebrød, Egipt – A’aish baladi, Aish Merahrah, Kanafa, Shoarma, Etiopia – Himbasha, Indżera, Filipiny – Pandesal, Finlandia – Hätäleipä, Joululeipä, Kalakukko, Pierogi karelskie, Pulla, Sekaleipä, Sultsina, Francja – Bagietka, Bagietka korzenna, Bûche de Noël, Boule, Brioche, Crêpe, Croissant, Flammkuchen, Fougasse, Galette des Rois, Krokiet, Magdalenka, Pain de mie, Placek lotaryński, Profiterole, Quiche, Tarta,  Grecja – Christopsomo, Fyllo, Kourabiedes, Lagana, Tsoureki, Gruzja – Chaczapuri, Szoti, Trachtinuli, Hiszpania – Bocadillo, Buñuelo,Churros, Empanada gallega, Formigos, Migelitki, Mollete, Pa amb tomàquet, Pan de payés, Pan gallego, Picos, Regañá, Roscón de Reyes, Sobao, Talo, Torrija, Holandia – Appelbeignet, Appelflap, Beschuit met muisjes, Chleb tygrysi, Eierkoek, Kerststol, Krentenbol, Oliebol, Ontbijtkoek, Pannekoek, epernoot, Speculaas, Uitsmijter, Zeeuwse bolus,  Indie – Appam, Ćapati, Baati, Bhakri, Bhatura, Dosa, Idli, Jolada rotti, Khakhra, Kulcha, Makki di roti, Momo, Naan, Papad, Paratha, Pesarattu, Porotta, Puran Poli, Puri, Roti, Rumali roti, Samosa, Iran – Barbari bread, Sangak, Sheermal, Irlandia – Barmbrack, Chleb sodowy, Farl, Islandia – Flatkaka Hverabrauð, Laufabrauð, Izrael – Bagel, Chałka, Hamantaszen, Maca, Macobraj, Japonia – Anpan, Chleb ryżowy, Chleb z curry, Manjū, Melonpan, Mochi, Okonomiyaki, Taiyaki, Kazachstan – Aknan, Baursaki, Boortsog, Lepioszka, Shelpek, Kolumbia – Arepa, Pandebono, Litwa – Ajeru,  Bočių, Borodino, Kybyn, Vaisiu, Maroko – Msemmen, Meksyk – Burrito, Chimichanga, Gordita, Nachos, Quesadilla, Tacos, Tlacoyo, Tlayuda, Tortilla, Totopos, Niemcy – Brezel, Chleb bawarski, Dampfnudel, Gugelhupf, Pumpernickel, Roggenmischbrot, Słone paluszki, Zwieback, Zwiebelbrot, Norwegia – Flatbrod, Lefse, Tartinka, Pakistan – Taftan, Paragwaj – Chipá, Polska – Baba wielkanocna, Biały, Bocianie łapy, Bułka paryska, Byśki, Cebularz, Chleb prądnicki, Faworki, Kulebiak, Makowiec, Naleśnik, Nowe latko, Obwarzanek, Opłatek, Pasztecik szczeciński, Pączek, Podpłomyk, Proziaki, Racuchy, Rogal świętomarciński, Ruchanki, Sękacz, Soczewiaki, Zapiekanka, Portugalia  – Broa de Avintes, Massa sovada, Rosja – Bliny, Borodyński, Korowaj, Kulicz, Pascha, Prosfora, Watruszki, Serbia – Česnica, Proja, Słowacja – Langoš, Trdelník, Stany Zjednoczone – Anadama bread, Chleb bananowy, Chleb kubański, Cornbread, Fluffernutter, Frybread, Hamburger, Hot dog, Hushpuppy, Johnnycake, Monkey bread,  Quick bread, Ruben Sandwich, Szkocja – Bannock, Oatcakes, Shortbread, Szwajcaria – Chleb watykański, Pane ticinese, Zopf, Szwecja – Knäckbröed, Semla, Tunnbröd, Tajlandia – Khanom buang, Tunezja – Tabouna, Turcja – Bazlama, Burek, Kebab, Lahmacun, Simit, Yufka, Kebab, Tybet – Balep korkun, Tingmo, Tsampa, Ukraina – Czeburek, Hrechanyky, Knysz, Pampuszek, Pieróg, Węgry – Naleśniki Gundel, Naleśniki Hortobágy, Rogal, Wietnam – Bánh mì, Bánh xèo, Sajgonki, Włochy – Bruschetta, Buccellato, Calzone, Cantucci, Ciabatta, Ciriola romana, Civraxiu, Coccoi a pitzus, Colomba pasquale, Coppia Ferrarese, Crescentina modenese, Crescia, Cuddura, Filone, Focaccia, Frisella, Grissini, Michetta, Pandoro, Pane carasau, Pane casareccio di Genzano, Pane con la milza, Pane di Altamura, Pane di Chiaserna, Pane di Lariano, Pane di Laterza, Pane di Lentini, Panelle, Panettone, Panforte, Panino, Pettole, Piada, Pirilla, Pistoccu, Pizza, Puccia, Sceblasti, Schiacciata, Sfincia di San Giuseppe, Sgabeo, Stromboli, Taralli, Tramezzino, Vastedda.

 Lista Chlebów Świata jest aktualizowana

Wszelkie Państwa uzupełnienia prosimy przesłać na  e-mail: ck@polskiemedia.org, tel. +48 22 22 458 01