logo_Ambasady_Grecji_polskieIntegralną częścią greckiej tradycji kulinarnej jest pita. Mimo syryjskiego rodowodu, to Grecy tak naprawdę uszlachetnili jej wypiek i stali się poniekąd „ojcami” pity. Jest pita płaskim okrągłym plackiem z pszennej mąki, wody i drożdży, zachowującym elastyczność i chrupkość. Podczas pieczenia ciasto pęcznieje, tworząc naturalną kieszonkę na farsz. Bo też mówi się o picie, że jest to „kieszeń chlebowa”, do której można włożyć odpowiedni farsz. Ale to produkt spopularyzowany na Zachodzie.
Tymczasem Grecy nie tworzą kieszonki, lecz upieczone ciasto zawijają w kształt rożka, wcześniej wypełniając jego wnętrze np. gyrosem. Gyros nie jest jedynym farszem. Spanakopita to pita ze szpinakiem, milopita – z jabłkami, kreatopita – z nadzieniem mięsnym, tyropita – zawiera m.in. fetę i jaja. Ale trzeba by długiej listy dla wymienienia wszystkich…

_MG_7245_1Podstawą wielu greckich dań jest fyllo. Nie jest to osobna potrawa, lecz dodatek do wielu dań. Fyllo uciera się na stolnicy z mąki, oliwy, soli, wody, odstawia do wyrośnięcia na 20-30 minut a następnie piecze, tak, by uzyskać kształt podobny do rozwiniętego kwiatka o delikatnych płatkach. Zaś chleb, już bardziej tradycyjny, serwowany do potraw, nosi nazwę lagana.

voun_big_1_1Mają też Grecy swoje ulubione ciasta świąteczne. Na Boże Narodzenie zajadają się kourabiedas – maślanymi kruchymi ciasteczkami z migdałami, obficie skąpanymi w cukrze pudrze połączonym z wodą różaną. Smacznym do tego dodatkiem może być kilka kropel brandy lub greckiej jego odmiany – metaxy. Kourabiedas mają kształt kulek, bryłek, księżyca lub literki S. Tymczasem na Wielkanoc serwuje się tsoureki. Przypomina chałkę o potrójnym splocie, symbolizującym Trójcę Świętą. Ten słodki chleb ma pewną osobliwość – podaje się go z pisanką w środku, pisanką w czerwonym kolorze, gdyż ma przypominać o ofierze Chrystusa.
Wyliczając piekarnicze ciekawostki rodem z Grecji, trzeba też wspomnieć o christopsomo. To duży okrągły chleb z orzechami, którego najbardziej znamienną cechą jest krzyż na wierzchu wypieku. Tradycja nakazuje, by christopsomo kroiła głowa rodziny, przeznaczając pierwszy kawałek dla Boga, drugi dla domu, kolejne natomiast dla członków rodziny.