Celem tej inicjatywy jest promocja chleba, pokazanie jego powszechności, oraz  różnorodności. Zaplanowaliśmy, że będzie się składała się z dwóch segmentów: pierwszy to prezentacja wypieków pieczywa według receptur kultywowanych z różnych części świata, drugi to ekspozycja producentów pieczywa oraz związanych z piekarnictwem produktów. Nie zabraknie też pokazu rodzajów ziarna oraz mąki.

Nablus souq pitaRealizacją projektu będzie bezprecedensowa ekspozycja chlebów świata, pozwalająca poznać nie tylko dzieje chleba, ale też wszelkie jego odmiany występujące w różnych regionach świata. Taka prezentacja to podkreślenie uniwersalnego charakteru chleba, jako pożywienia, które w znanej czy nieznanej nam dotychczas innej formie można znaleźć w każdym zakątku kuli ziemskiej zamieszkałym przez ludzi. Odkąd istnieje pismo, wzmiankowano na temat chleba, toteż, dodatkowo, jego kultowa i kulturowo – symboliczna wartość jest nie do przecenienia

Czwarta edycja FESTIWALU CHLEBÓW ŚWIATA planowana jest w dniach 21-23 kwietnia 2017 roku.  W dn. 21 kwietnia 2017 r. zapraszamy uczniów wszystkich typów i poziomów szkół z terenu Warszawy i Mazowsza, wraz z opiekunami, do spotkania się na naszym Festiwalu. Taka formuła lekcji historii, wiedzy o kulturze, podstaw przedsiębiorczości, wiedzy o społeczeństwie, połączona z degustacją, niewątpliwie uatrakcyjni pierwszy dzień wiosny. Zaproszenie kierowane do szkół jest tym bardziej zasadne, że rolę współorganizatora naszej inicjatywy przyjął na siebie Zespół Szkół nr 11 im. Władysława Grabskiego przy ul. Ratuszowej 13  w Warszawie blisko Metra Wileńska, otwierając dla Festiwalu swoje szkolne podwoje.

Turcja simitBy temu Festiwalowi nadać najwyższą rangę, zwracamy się o patronaty do resortów centralnych związanych z tematyką piekarnictwa, organizacji samorządu gospodarczego i mediów. Planujemy także wśród odwiedzających i patronujących Festiwalowi zorganizowanie plebiscytu na wybranie – spośród szerokiej wystawienniczej oferty – najdoskonalszych produktów, nagrodzonych stosownymi tytułami i certyfikatami, gwarantującymi branżowy prestiż.

Wystawcom oddajemy do dyspozycji 1700 m2 powierzchni wystawienniczej. W pierwszej edycji Festiwalu udział wzięło ok. 14 tys. osób.

Dodatkowych informacji udzielają:
Cezary Kopczyński – e-mail: ck@festiwale.co, tel.+48 22 297 57 80
Andrzej Grajczak – e-mail: wawa@polskiemedia.org, tel. +48 22 22 50 111